Lectură... de suflet

August 16, 2018

Ce este mindsight-ul?
,,Mindsight este capacitatea minții de a percepe experiența lăuntrică a altei persoane și de a da coerență acelei experiențe imaginate, permițându-ne să oferim răspunsuri pline de compasiune care reflectă înțelegerea și grija noastră.

Pentru a ne pune în pielea celuilalt este necesar să fim conștienți de propria noastră experiență interioară, pe măsură ce ne îngăduim să imaginăm lumea interioară a celuilalt. Un asemenea proces creează o imagine a minții celuilalt în interiorul minții noastre.

Dezvoltarea mindsight-ului le permite copiilor să prevadă și să explice ceea ce văd că fac ceilalți. Faptul de a înțelege mintea altora le oferă copiilor un mod de a înțelege comportamentul și mediul social în care trăiesc. Această înțelegere începe cu abilitatea copilului mic de a recunoaște diferența dintre obiectele animate și cele neanimate.

Copiii învață rapid principiile de bază ale interacțiunii umane, formându-și așteptări în privința conjugării, reciprocității, comunicării, atenției comune și a expresiilor emoționale. Aceste experiențe interactive modelează teoria lor curentă despre modul în care funcționează mintea umană. Mindsight ne poate permite să avem imaginație empatică, prin intermediul căreia percepem semnificația pe care o au evenimentele nu doar în viața noastră, ci și în viețile celorlalți.

Imaginația empatică ne ajută să înțelegem intențiile altora și să luăm decizii flexibile legate de comportamentele adecvate în respectiva situație socială.

Mindsight ne permite să îi înțelegem pe ceilalți, aprofundând în același timp înțelegerea propriei noastre minți. Oamenii de știință au preupus că această capacitate pentru mindsight este întrețesută cu dobândirea limbajului și a aptitudinii pentru gândire superioară abstractă.

Limbajul și gândirea abstractă ne lărgesc perspectiva și ne permit să creăm și să mânuim imagini mentale dincolo de lumea fizică aflată sub ochii noștri. Copilul se naște cu capacitatea genetică și cu circuitele neuronale necesare pentru mindsight, dar dezvoltarea acestei aptitudini cognitive este determinată de experiențele din viața lui.

Mindsight pare să depindă de procesul mental care conferă coerență, proces ce presupune integrarea unor fibre din emisfera noastră dreaptă și din regiunile prefrontale. Investigații viitoare pot oferi informații despre cum anume modelează experiențele din copilărie regiunile integratoare ale creierului care permit dezvoltarea mindsight-ului.”

Zi cu soare!
prof. Laura Iacob

Înscrieri în Clasa Pregătitoare 2018-2019Cum putem crește copii fericiți?